Join now

Museum Night together!

Hosted by the Consul of the Amsterdam Socially Actives Group
Event Cover Photo
Took place 2 months ago
Sat 03 Nov 19:00 - Sun 04 Nov 02:00

Ready to Join?

Nightlife in Amsterdam is already well known and once per year it becomes even more vibrant during the Museum Night!
Let's enjoy this fun evening together!
Don't wait too long to get your ticket, is going to be sold out soon!:Protected content

Here follows a proposal of museums to visit, all at walking distance between each others. Of course if you have in mind others museums to look at feel free to propose your plan. In the end is a group decision.
If we agree with the below then we meet at 19.00 sharp in front of the first place:Protected content
Please arrive on time as there will be a tour starting at 19.15, we can aim to join it as I expect will be less crowded at that time.
If you want to join later on during the evening you are also free to do that, just call me before so I can tell you where we are with the tour.
There will be drinks breaks in between the visits whenever we feel like and of course for those who still have some energies left there will be the afterparty!

Looking forward to see you!

Museums plan:

1.Protected content

Conservatortour Chim

Bernadette van Woerkom is conservator fotografie bij het Joods Cultureel Kwartier. Ga met haar mee langs de tentoonstelling over de legendarische fotograaf David ‘Chim’ Seymour. Leer over de iconische foto’s waarin tragiek en hoop samengaan. De werken krijgen nog meer impact door de verhalen van de conservator.

Tijden:
19: Protected content
20: Protected content

2.Portugese Synagoge
Deze prachtige synagoge vlakbij het Waterlooplein werd in de 17e eeuw gebouwd en is nog steeds in gebruik. Je bent er vast wel eens langs gefietst, maar ga vooral ook eens naar binnen. Voor de maandelijkse kaarslichtconcerten bijvoorbeeld, of de door UNESCO beschermde bibliotheek. Onder de Portugese Synagoge liggen nog de oorspronkelijke kelders, met schatkamers zoals ze eigenlijk alleen in sprookjes worden beschreven. Wil je meer religieus erfgoed? Ga dan ook eens naar het Joods Historisch Museum of de Oude Kerk!

3.Museum het Rembrandthuis
Noem drie Hollandse Meesters en Rembrandt zit er sowieso bij. Het is één van de grootste klassieke kunstenaars van ons land. Twintig jaar lang woonde Rembrandt in dit pand tegenover de Sluyswacht, waar je nu vrij kunt rondneuzen. Bekijk etsen en schetsen en leer meer over zijn tijdgenoten. Neem een kijkje in de leefwereld van de man achter de Nachtwacht.

4.Hôtel Droog
Hôtel Droog is een culturele ontmoetingsplek op het gebied van design in het centrum van Amsterdam. Je kan er terecht voor tentoonstellingen, workshops en lezingen. Het hele complex is vrij toegankelijk en ingericht met bijzondere designstukken uit de collectie van Droog Design. 'Eat, drink, shop, think'. Er is een café, een modewinkel, de Droog shop, kantoren, evenementen, vergaderingen je kunt er trouwen. Alle voorzieningen van een hotel, zonder een hotel te zijn. Er is maar 1 kamer!

5.Museum Willet-Holthuysen
Louisa Willet-Holthuysen was een deftige dame. In Protected content ze haar woonhuis na aan de inwoners van Amsterdam. Dit prachtige pand aan de Herengracht laat de geschiedenis van haar leven zien, maar ook de imposante kunstverzameling van haar overleden echtgenoot. Bekijk de balzaal, eetkamer, salons en de tuinkamer en ontdek de oase van rust in de mooie tuin. Wil je meer weten over dit soort panden, ga dan ook eens langs bij Museum het Grachtenhuis.

6.Tassenmuseum Hendrikje
In Tassenmuseum Hendrikje vind je de meest bizarre, mooie en fantasierijke tassen. Elke tas vertelt zijn eigen verhaal; over fashion, kunst, technieken en gewoontes in een bepaalde periode. Ontdek unieke exemplaren, tijdloze klassiekers van Dior en Versace en bijzondere ontwerpen van opkomende designers. Ben je dol op dit soort specifieke musea, ga dan zeker een keer langs bij het Amsterdam Pipe Museum.

7.Museum Van Loon
In het hart van Amsterdam staat het woonhuis van de regentenfamilie Van Loon. Willem van Loon was in Protected content van de V.O.C. en dat bracht flink wat rijkdom met zich mee. Tegenwoordig kun je zeven dagen per week rondneuzen in zijn riante grachtenpaleis. Denk aan hippe designstoelen uit Protected content , vergulden tafels gedragen door struisse dames en kunst met een grote K. Niet zo van het interieur? Neem dan een kijkje in de monumentale tuin achter het huis. Compleet met luxe koetshuis. Fan? Ga dan ook naar Museum Willet Holthuysen en Museum Het Grachtenhuis.

8.Foam
Foam (Fotografiemuseum Amsterdam) is al sinds haar oprichting het coolste meisje van de klas. Misschien omdat fotografie een vrij toegankelijke kunstvorm is, maar vooral omdat Foam durft te experimenteren en iedere keer feilloos relevant en meeslepend werk van opkomende kunstenaars tentoonstelt. Iedere tentoonstelling gaat gepaard met een openingsfeestje, maar tijdens de Museumnacht gaat het goed los op deze spot waar heel hip Amsterdam te vinden is. Het internationaal geroemde Foam Magazine komt drie keer per jaar uit en daarnaast hebben ze FoamLab (traineeships voor jonge talentvolle fotografen). Als je er bent, vergeet dan niet even rond te snuffelen in de bookshop vol prachtige prints en fotoboeken om hebberig van te worden. Vind je Foam tof? Ga dan ook eens naar EYE Filmmuseum, het Stedelijk Museum of Huis Marseille.

9.Stadsarchief Amsterdam
Het Stadsarchief vertelt het verhaal van de stad en haar bewoners, van vroeger en nu. Met het enorme archief vol documenten en oud beeld wordt van alles gedaan. Er zijn prachtige tentoonstellingen, maar het Stadsarchief maakt ook films, boeken en meer, waarbij de nadruk ligt op historische en hedendaagse fotografie. Begrijp je stad door te wroeten in het verleden, net als in het Amsterdam Museum.

10.Atria
Atria is het kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis. In het pand aan de Vijzelstraat kun je terecht met al jouw vragen over vrouwen en gender. Ze hebben een enorm archief, er zijn debatten en lezingen. Een must-see voor iedereen met interesse in maatschappelijke ontwikkeling. Wil je meer weten over thema’s als gender, feminisme en postkolonialisme? Kijk dan ook eens bij de tentoonstellingen van Framer Framed in de Tolhuistuin.