Join now

Sluiting Nederlands Consulaat Generaal in München (Stuttgart)

LAAT UW STEM HOREN!

Eind juni heeft de Nederlandse regering in het kader van bezuinigingen besloten, het Nederlandse Consulaat-generaal in München te sluiten. Daarmee zal Nederland in de nabije toekomst, als de plannen doorgaan, geen Consulaat Generaal meer hebben in Zuid-Duitsland (Beieren en Baden-Württemberg). Als de plannen doorgaan!

Wij als Deutsch Niederländisches Geschäftsforum e.V. (DNG) keuren deze plannen af. Nederland heeft een belangrijke economische, culturele en sociale band met Zuid Duitsland, en deze intensieve samenwerking zou door het wegvallen van het Consulaat Generaal zeer sterk te lijden hebben.

Maar liefst 7% van de totale Nederlandse export gaat naar Zuid Duitsland (dat is meer dan naar China!). ± 22.000 Nederlanders wonen in Zuid-Duitsland, voor hen (en voor de Nederlanders in het westen van Oostenrijk) is het Consulaat Generaal in München het aanspreekpunt voor officiële aangelegenheden als paspoorten en consulaire verklaringen. Luidt statistieken bezoeken jaarlijks 3,4 miljoen Nederlanders de deelstaat Beieren. Met 10,4% komen de meeste buitenlandse gasten uit Nederland.

De culturele banden tussen Zuid Duitsland en Nederland zijn nog intensief. Regelmatig worden Nederlandse ensembles op grote en belangrijke festivals in Zuid Duitsland uitgenodigd waaraan natuurlijk ook wordt verdiend. Een vanzelfsprekendheid is dit echter niet. Nederland wordt in Zuid-Duitsland toch al minder als buurland waargenomen en men is eerder geneigd naar Oost-Europese landen of Frankrijk te kijken. Om ook in de toekomst deze positieve blik op Nederlandse kunst en de aanwezigheid hiervan in Zuid-Duitsland te behouden moet juist door een Consulaat Generaal, dat als culturele relatie-organisatie fungeert, verder worden geïnvesteerd in duurzame culturele relaties. Tevens bestaat er in München een Nederlandse school en een Nederlandse afdeling op de Europese school. En straks geen officiële vertegenwoordiging meer?

Wij willen de Nederlandse regering ervan overtuigen van deze plannen af te zien omdat wij er van overtuigt zijn, dat de gevolgen heel erg negatief zijn – niet alleen maar voor de Nederlanders, die hier leven maar ook voor het behoud van de Nederlandse economische, culturele en sociale interesses in dit belangrijke gedeelte van Duitsland in het algemeen. Dat kan nog, want de bezuinigingsplannen moeten nog in het parlement besproken worden. Het is daarom belangrijk, dat zo veel mogelijk signalen naar Den Haag gestuurd worden, dat dit een onverstandig besluit is. Help mee, laat ook uw stem horen!

Hoe meer handtekeningen hoe beter! Geef deze lijst daarom ook door aan vrienden en bekenden. En natuurlijk telt ook de mening van uw Duitse collega’s en buren. Vraag ook hen om te tekenen, en daarmee aan de Nederlandse regering duidelijk te maken: nog is het niet te laat, maak dit besluit ongedaan!

De ingevulde lijsten kunt U terugsturen aan het DNG, graag per post, want alleen originele handtekeningen tellen. Wij verzamelen de lijsten, en overhandigen ze in Den Haag, en uiteraard willen we daar de media ook bij betrekken!

Hier vind U de petitielijsten: Protected content

Stuur de lijsten UITERLIJK TOT 31 AUGUSTUS terug aan:

Deutsch Niederländisches Geschäftsforum e.V.

c/o Geelen & Geelen

Gut Keferloh 1c

D- Protected content bei München

Redt het Nederlandse Consulaat Generaal in München, laat uw stem horen!

Stuttgart Forum

Our Global Partners